OK
×

Online collectebus voor Reddingsbrigade Nederland

2020, wat een jaar! Iedereen kreeg te maken met de coronacrisis, dus ook de Reddingsbrigade. Maar zelfs tijdens al die ingrijpende maanden draaiden de reddingsbrigades in het land overuren. Met name in de drukke zomerperiode hadden lifeguards de handen vol aan hulpverlening en het redden van badgasten die in de problemen kwamen. Voor al dat brigadewerk sprak menigeen waardering uit. Bovendien besluiten steeds meer liefhebbers van zon, zee, binnenwater en strand om donateur van de Reddingsbrigade te worden. Zij beseffen: veel geld is nodig om ook in 2021 en de jaren daarna slagkracht te behouden.

Meer veiligheid in, op en langs het water. Dat is het doel waarvoor de lifesavers en lifeguards van de 157 reddingsbrigades zich dagelijks vrijwillig inzetten. ,,Zij doen het uiterste om te zorgen dat er niemand verdrinkt en iedereen veilig kan genieten van het vele water dat Nederland telt’’, stelt Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland. ,,Het zijn zonder uitzondering goed opgeleide vrijwilligers, die hun vrije tijd inzetten om de veiligheid van anderen te bewaken. Een overgrote meerderheid van de badgasten denkt echter dat het om betaalde beroepskrachten gaat, zo bleek afgelopen zomer bij een vragenronde op de stranden. Net zo verbaasd toonden velen zich toen ze vernamen dat Reddingsbrigade Nederland niet dankzij overheidssteun bestaat, maar afhankelijk is van financiële steun van derden.’’

Evenementen2020 was in financieel opzicht een zwaar jaar voor een flink aantal van de reddingsbrigades, die belangrijke inkomsten misliepen. Zij worden betaald voor het toezicht dat lifeguards houden bij waterrijke evenementen, waaronder city swims, obstacle runs, triatlons, sinterklaasintochten en nieuwjaarsduiken. Maar door de coronacrisis vinden al maanden geen evenementen plaats. Het totale tekort bedraagt inmiddels 1,2 miljoen euro. Met een nieuw jaar in het vooruitzicht wordt de financiële balans opgemaakt en die is zorgelijk. 22 procent van de reddingsbrigades vreest zelfs voor het eigen voortbestaan als de coronacrisis aanhoudt. Publieke steun is dan ook van levensbelang.

DoelstellingenEen steviger financiële basis is volgens Breedveld essentieel om de ambitieuze doelstellingen van zijn cruciale organisatie te kunnen halen. ,,Wij willen sterker staan, al in de nabije toekomst, voor de gehele samenleving. Daarvoor is veel geld nodig. Om educatiepakketten te ontwikkelen die landelijk in het onderwijscurriculum worden opgenomen. Om meer kinderen goed te leren zwemmen en zichzelf en anderen te redden. Om maatwerk te leveren als het gaat over voorlichting over de gevaren van open water. Maar ook om het reddingsbrigadewerk in dit land naar een nog hoger plan te tillen.’’

KerstdonatieReddingsbrigade Nederland zette een kerstdonatie-actie op. Eenieder die wil doneren, wordt uitgenodigd een pakje onder de kerstboom van deze algemeen nut beogende instelling (ANBI) te leggen. Doneren kan via de donatiebalk op de homepage van de website van Reddingsbrigade Nederland. In de donatieomgeving kunnen vervolgens keuzes worden gemaakt.

Reddingsbrigade Nederland www.reddingsbrigade.nl info@reddingsbrigade.nl 0255-545858 IBAN: NL14 INGB 0000 0076 25

Reddingsbrigade Nederland logo 2

Reddingsbrigade Nederland

Reddingsbrigade Nederland is de koepelorganisatie van 152 lokale reddingsbrigades met in totaal ruim 21.000 leden. Onze missie is: meer veiligheid in, op en langs het water. Dat is het doel waarvoor onze lifesavers en lifeguards zich dagelijks vrijwillig inzetten. We doen het uiterste om te zorgen dat er niemand verdrinkt, en iedereen veilig kan genieten van het vele water dat Nederland telt.

In het hele land zijn vrijwilligers van reddingsbrigades actief om jong en oud te leren zwemmen en zichzelf en anderen te redden. Ieder jaar ontvangen nieuwe belangstellenden een of meer diploma's van het Zwem-ABC (elementair zwemmen), de recreatieve opleidingslijn Lifesaving of de professionele opleidingslijn Lifeguarding. Daarnaast wordt opgeleid voor specialisaties als schipper van een reddingsboot, bestuurder van een waterscooter en chauffeur van een reddingsvoertuig dat met zwaailichten en sirene is uitgerust.

Toezicht

Reddingsbrigades organiseren het toezicht op de (zwem)veiligheid van mensen die in, op en langs water recreëren; aan de kust, in recreatiegebieden, in zwembaden en bij waterrijke evenementen. Daarnaast verzorgen we voorlichting, helpen we vermiste kinderen terug te vinden, verlenen we eerste hulp en redden we personen die in de problemen zijn gekomen. En bij overstromingen als in juli 2021 bemannen veel van onze lifeguards eenheden van de Nationale Reddingsvloot (NRV).

ANBI

Reddingsbrigade Nederland is een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Wij zijn sterk afhankelijk van financiële steun van derden. Om de levensbelangrijke taken te kunnen uitvoeren, hebben wij meer nodig dan vrijwillige man- en vrouwkracht alleen. Opleidingen, reddingsboten, voertuigen, reddingsmaterialen, inzetten; dit alles kost veel geld. Wij kunnen het allemaal niet bekostigen zonder hulp. Wij helpen u! Steunt u ons? Dat wordt bijzonder gewaardeerd.

Meer informatie
dakje met Geef-logo
€ 5 opgehaald Het totaalbedrag wordt elke 10 minuten bijgewerkt. Heb je zojuist gedoneerd? Dan kan het kan zo zijn dat je donatie nog niet is opgeteld bij het totaalbedrag. Geen zorgen, het komt vanzelf goed!
van € 1.000
0%
1

donaties

2081

dagen te gaan

hart Doneer nu
De opbrengst van deze geefactie gaat naar het goede doel:
shield-iconshield-iconshield-iconshield-iconshield-icon

Delen

Aan wie wil je doneren?
×