Steun de cacaoboeren van Sulawesi met het opzetten van duurzame cacaoteelt!
1,5 Jaar geleden begon Project La Galigo met het ondersteunen van de boerengemeenschap Lauwo in Sulawesi. Net als veel andere cacaoboeren in Indonesië kampt de gemeenschap al jaren met een beperkte oogst door de heersende ziekten en plagen. Hierdoor zijn de boeren veelal toegewezen op chemische pesticiden die niet alleen schadelijk zijn voor de volksgezondheid, maar ook voor de natuurlijke omgeving.
Meneer Amir en zijn vrouw Fatimah zijn de pioniers van de gemeenschap Lauwo door als eerste over te stappen op organische cacaoteelt! Zij doen dit door het toepassen van boslandbouw (agroforestry). Door een diversiteit aan gewassen te verbouwen hebben ze meerdere vormen van inkomsten en bouwen ze aan voedselzekerheid. Met de verscheidenheid aan vegetatie neemt ook de kwaliteit van de cacao toe.
Hoe u ons kunt helpen
Stichting La Galigo hoopt naast meneer Amir en mevrouw Fatimah nog meer boeren uit de gemeenschap te inspireren tot de grote overstap. Om dit te kunnen bereiken, willen wij een centraal educatiecentrum in de gemeenschap oprichten waar boeren getraind kunnen worden. Hier hebben wij uw hulp voor nodig!
Door een bijdrage te leveren draagt u bij aan de bekostiging van het educatiecentrum, de agri-inputs (bomen en gereedschap) of een deel van de trainingen.
Wat is boslandbouw (agroforestry)?
Boslandbouw (agroforestry) is een landbouwsysteem waarin cacao en andere eetbare gewassen tussen verschillende bomen en planten worden verbouwd. De interactie tussen de verschillende bomen en gewassen creëert niet alleen een geschikte omgeving voor de cacao om in te groeien, maar brengt ook andere voordelen met zich mee.
Zo verbetert het de waterhuishouding en verrijkt het de grond en biodiversiteit. Daardoor worden vijanden van plaaginsecten aangetrokken en wordt ontbossing tegen gegaan. Bovendien creëert het alternatieve bronnen van inkomsten voor de boeren (verschillende soorten fruit en groenten, kaphout en compost). Allemaal zonder het gebruik van chemische pesticiden!
Zo creëren wij een ecosysteem waarin balans bestaat tussen mens en natuur.
Helpt u mee?