Nederlanders achter buitenlandse tralies: vergeet u ze ook niet?
Tijdens het backpacken door Azië gaat het mis: Tim raakt betrokken bij een dodelijk ongeluk. Wanneer hij het oordeel van de lokale rechter hoort, zakt de grond onder zijn voeten weg. Hij krijgt 2 jaar gevangenisstraf.
Dit noodlot treft niet alleen Tim, ook zijn familie. Zijn ouders zijn bang dat hun kind het niet gaat redden in een buitenlandse cel. Contact leggen gaat alleen per post. De brieven moeten worden vertaald in een taal die ze niet kennen. Wat kun je dan nog doen om je kind/familielid te helpen?
PrisonLAW helpt sinds 2002 Nederlandse gedetineerden die gedetineerd zijn in het buitenland. PrisonLAW opereert onafhankelijk, met het belang van de gedetineerden voor ogen. Als juridische organisatie hebben we veel kennis van de lokale wet- en regelgeving. PrisonLAW investeerd voortdurend in het contact met lokale autoriteiten en heeft een groot netwerk. Ook zetten we in op diplomatiek onderhandelen.
Met succes
PrisonLAW weet de situatie van veel Nederlanders in buitenlandse detentie te verbeteren. Tims lange gevangenisstraf van twee jaar werd bijvoorbeeld omgezet naar drie maanden.
Zo werd ook de straf van twee ter dood veroordeelde Nederlanders in Thailand, met hulp van PrisonLAW, omgezet naar een levenslange gevangenisstraf. Via een ‘juridische route’ werden zij overgebracht naar Nederland: de ene via een internationaal verdrag (WOTS) en de andere via een lokale Thaise procedure. Inmiddels zijn de twee in vrijheid gesteld.
Een jonge moeder, die door een loverboy in de gevangenis in Zuid-Amerika terechtkwam, kon haar baby weer in de armen sluiten na hulp van PrisonLAW. Het jonge kind werd overgeplaatst naar een lokaal kindertehuis. PrisonLAW zette in op het inkorten van de straf, zodat moeder en kind weer samen konden zijn.
Maar PrisonLAW kan dit werk niet doen zonder úw hulp.
Dankzij u weten gedetineerden dat ze níet vergeten worden. Dat hun leven er nog toe doet. Dat er nog een toekomst is, ook al lijken alle deuren gesloten. Zoals Romano van der Dussen, die beschuldigd werd van verkrachting en 12 jaar onschuldig vast zat. Door steun van donateurs en met de inzet van PrisonLAW werd hij uiteindelijk vrijgesproken.
Het werk gaat dóór.
Zo zet PrisonLAW zich al jaren in voor de 73-jarige Nederlander Jaitsen Singh. In brieven aan de Nederlandse overheid smeekt hij al 34 jaar lang om hulp. Niemand die hem hoorde, laat staan hem bezocht. PrisonLAW wel. Ons team ontdekte meerdere juridische misstanden in de rechtsgang. Elke poging grijpt PrisonLAW aan om zijn mogelijkheden en situatie te verbeteren.
U kunt het verschil maken met uw donatie.
Wij danken u voor uw bijdrage.
Rachel Imamkhan