“Maximale aandacht voor de mede-Rotterdammers die met de nek worden aangekeken’
Kreeft tijdens de Koningslunch voor Rotterdamse daklozen
De oranje loper wordt weer uitgerold voor tientallen dakloze Rotterdammers op Koningsdag. Ze krijgen een royale driegangenlunch aangeboden waar Maxima en Willem Alexander geen ‘nee’ tegen zouden zeggen. Kreeft, krabsalade en andere heerlijkheden in restaurant Le Grand op de Kruiskade, gelardeerd met muziek en entertainment. De tweede daklozen-Koningslunch in Le Grand is een vorstelijke sociale happening, met een gouden inhoud en natuurlijk een handige goodiebag. “Dit is het inhoudelijke vervolg op het daklozendiner op Tweede kerstdag’, stellen Leo Houkamp en Asha Lachman: ‘Deze groep mensen verdient het zo enorm om meer betrokken te worden, te worden gezien en te worden geholpen.’
Moderne parias, untouchables en Bijbelse melaatsen doorbreken
De Koningslunch is een oproep om daklozen als mensen te waarderen, door ze menselijk te ontvangen en royaal te voeden. “Het is soms niet te geloven dat iemand op zo’n zijspoor is gekomen en zich buiten de maatschappij bevindt, op straat, in de goot en de weg terug amper weet te vinden’, vertelt Houkamp. “We hebben te weinig oog voor deze groep. Het zijn de moderne paria’s, untouchables, de Bijbelse melaatsen; we lopen er snel met een grote boog omheen. En dat is funest. Met een vriendelijk gesprek is die uitsluiting al te doorbreken. Een goed menselijk gesprek en de dag kan weer vol warmte en hoop zitten. Dat is wat we met de Koningslunch willen promoten. Ga eens kijken naar de daklozen als een mens. Maak een praatje. Biedt wat menselijke warmte.”
Oranjegevoel met kreeft, krabsalade, Oranje-bingo en een goed gesprek
Champagne, Kreeft, verse broodjes met krabsalade…en nog veel meer heerlijke versnaperingen. Het wordt genieten. De lunch met keuze tussen vis, vlees of vegetarisch en een muzikaal optreden en een heuse Oranje-Bingo met prijzen, maken de Koningslunch een aangename verrassing voor de doelgroep die in de Rotterdamse binnenstad vaak met de nek wordt aangekeken. “Dat is niet menselijk. We kunnen echt beter met elkaar en voor elkaar. Ook dat is het Oranje-gevoel; er voor elkaar zijn. Niet iedereen wordt met een gouden lepel geboren zoals onze Koning, of met het geluk van een Guus Geluk. Dan komt het aan op de samenleving en particuliere hulp. With a little help of my friends, zeg maar”, aldus de twee initiatiefnemers, Leo Houkamp en Asha Lachman.