De Stichting Blindtuin Zuid-Limburg heeft als doel het aanleggen en exploiteren van “de Blindentuin Zuid-Limburg”. Het idee voor deze tuin is geboren toen de initiatiefneemster op elfjarige leeftijd een blindentuin in Engeland bezocht, een ruim jaar nadat ze zelf blind was geworden. Deze ervaring heeft haar leven zodanig verrijkt dat het haar grote wens is om een soortgelijke tuin in Zuid-Limburg op te zetten om zo ook andere blinde en slechtziende mensen te kunnen inspireren. Hieronder volgt een persoonlijke brief van de initiatiefneemster waarin ze dit nader toe licht.
Brief: “Een tuin voor blinden in Limburg
Mijn naam is Esther Crombag. Ik doceer rechten aan de rechtenfaculteit in Maastricht en geef lezingen en trainingen rond het thema “blind vertrouwen”. Sinds mijn elfde levensjaar ben ik volledig blind. Ooit heb ik in Engeland mogen ervaren hoe een tuin voor blinden eruit ziet. Dit heeft op mij een onuitwisbare indruk gemaakt
Ik ben bezig om voor het eerst in mijn leven zelfstandig te gaan wonen. Mijn huis is klaar en er is nog circa 600 vierkante meter over om een tuin aan te leggen.
Ik heb lang uitgekeken naar het realiseren van mijn eigen tuin en de gedachte om deze ook voor andere blinden open te stellen laat mij niet los. Ik zou hen diezelfde beleving willen geven die ik heb mogen ervaren in Engeland 30 jaar geleden. Daar voelde ik me voor het eerst sinds mijn blindheid opnieuw gelukkig. Ik ontdekte dat je ook met andere zintuigen kunt “kijken”
In mijn tuin zou ik blinden kunnen laten ervaren dat ruiken, voelen, proeven en horen veel kunnen overnemen van het zien. Ik zou andere blinden en slechtzienden even willen laten vergeten dat ze blind zijn en ook hen een intense en onvergetelijke ervaring willen bezorgen.
Andere doelgroepen waarvoor deze ervaringstuin van waarde kan zijn, zijn mensen in de directe omgeving van visueel gehandicapten, zoals partners, kinderen, vrienden, collega’s en hulpverleners. Ik zou hen geblinddoekt willen rondleiden in de tuin zodat ze zich kunnen inleven in die andere wereld. Een dergelijke beleving zal ook voor kinderen leerzaam zijn. Ze leren dat met andere zintuigen een hele wereld te ontdekken valt.
Zelf ga ik heel positief met mijn blind zijn om en ben ervaringsdeskundige op dit gebied. Ik weet dat ik op het vlak van acceptatie, omgaan met een beperking en ‘kijken’ naar mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden aan blinden en zienden veel te bieden heb.
Ik ben op zoek naar partijen die mijn initiatief willen steunen. Dat kan op diverse manieren. Enerzijds in de vorm van sponsorgelden en subsidies voor de aanleg van de tuin en bezoekersfaciliteiten. Anderzijds door op zoek te gaan naar donateurs van materialen en mensuren en advies over objecten die de andere zintuigen stimuleren. Voor het onderhoud ga ik op zoek naar vrijwilligers die dit project een warm hart toedragen en zich zouden willen verbinden aan de belevingstuin tuin.
Ik zou het geweldig vinden als het lukt om deze bijzondere tuin in Limburg te realiseren: een belevingstuin die iets onvergetelijks te bieden heeft voor blinden en slechtzienden. Dit is voor mij de verwezenlijking van een lang gekoesterde wens.
Met vriendelijke groet, Esther Crombag