OK
×

Bethabara (Stichting)

Bethabara (Stichting) logo 1

De Bethabara gemeenschap in Nederland, is een charismatisch-profetische gemeenschap die in 2013 is ontstaan in Oostenrijk - behanlve een vestiging in Nederland zijn er huizen in Duitsland (Kevelaer) en een 3-tal huizen in Oostenrijk. In Nederland is de gemeenschap gevestigd in Lomm, een klein dorp 7 km boven Venlo.

 Doelgroep: In de Bethabara Gemeenschap  werken we vanuit één doelgroep, namelijk: Alle mensen die op zoek zijn naar een leven in relatie. Relatie met God, met zichzelf en met de medemens. Op zoek naar het "waarom ben ik er eigenlijk?"en "welk doel wil ik bereiken in mijn leven"? 

 Onze doelgroep verdelen wij in de volgende deelgroepen:

  1. Mensen die een retraite in stilte willen volgen om hun relatie met God te verdiepen.
  2. Mensen die een korte tijd (maximaal een week) willen mee-leven en werken in het Maria en Martha huis in Lomm om de gemeenschap beter te leren kennen en om op zoek te gaan naar hun eigen talenten.
  3. Mensen die vanwege dagelijkse problemen kortdurend intensieve christelijke levensbegeleiding willen – iemand die met hen meeloopt om de knelpunten in hun leven in beeld te brengen en met hen op zoek wil gaan naar een relationele oplossing.
  4. Mensen die toegerust willen worden. Hiervoor worden speciale toerustingsdagen en  seminars georganiseerd.

1.       Retraite

De retraitemogelijkheden in Nederland lopen de laatste jaren sterk terug. Veel kloosters sluiten hun gastenverblijven omdat zij, vanwege de hoge leeftijd van de religieuze bewoners, het onderhoud en de zorg voor de gasten niet meer kunnen dragen. De vraag naar goede retraitemogelijkheden neemt echter toe. Mensen zijn op zoek naar stilte, rust, goede begeleiding en voeding voor hun ziel. De Bethabara Gemeenschap biedt deze mogelijkheden in het Maria en Martha huis in Lomm.

 2.      Mee-leven en werken

Een week (of na overleg langer) mee-leven, bidden en werken met de Bethabara Gemeenschap in Lomm. Onze gemeenschap in het hart leren kennen: hoe is het om in een gemeenschap samen te leven? Wat “doet” men eigenlijk in het dagelijks leven? Niet enkel om te bidden en te werken, maar ook om je eigen talenten te (her)ontdekken, te leren inzetten.

 3.      Christelijke levensbegeleiding

De geschiedenis van de Kerk getuigt van een rijke erfenis aan zorg voor en medelijden met de mens in zielennood.

 Wat is 'zielzorg' en wat 'schiet je ermee op'?

Zielzorg, de ‘cura animarum’ zoals het zo mooi heet in het latijn, hoort het hart te zijn van het pastoraat. Dat is niet zo verrassend, want als een mens geen bezieling meer heeft, waarom kom je dan 's morgens je bed nog uit? Vooral als je ziek bent of veel tegenslagen te verwerken hebt, maar ook als je alles hebt bereikt wat je ooit zou kunnen bereiken en dus niets meer te wensen hebt.... wat is dan de zin van je leven? Jezus zegt over het laatste: "Wat baat het de mens als hij de wereld wint, maar schade lijdt aan zijn ziel?" (matt.16,26)

 Het woord crisis betekent niet voor niets 'loutering'. Het lijkt vreemd, maar vaak vinden we ons diepste zelf meestal als we in een crisis geraken. Mensen die zich in een crisis in de diepte van hun ziel laten afzakken en daar orden aangeraakt door God, worden mild en wijs - het verdriet is er nog wel, maar ze ontdekken dat ze veel meer 'zijn' en hebben dan wat ze hebben verloren.

Het (her)vinden van je eigen identiteit, het afleggen van oude gewoonten en het inleven in een nieuw levenspatroon kost tijd, geduld en discipline. In een crisis kan het onmogelijk lijken om dat alleen te doen. De energie om zelf de stappen te zetten die nodig zijn ontbreekt en het zelfstandig ‘uit de put’ klimmen en een nieuwe weg inslaan lijkt onmogelijk. Onze zielzorgers reiken u de hand en lopen een stukje met u mee.

Waar een reguliere hulpverlener vaak naar herstel zoekt van de oude situatie, zien wij in een crisis altijd de belofte van iets nieuws. We besparen ons een hoop frustratie en verdriet als we, met de Bijbel in de hand, het leven gaan zien zoals het is: een leerschool waarin we door God de Vader, vol liefde, worden gevormd tot hoe Hij ons bedoeld heeft! We zouden God eigenlijk meer mogen danken voor problemen, want zonder dat zouden we nooit dichterbij Hem komen. God is niet de pleister op onze wonden - Hij is IN de wond.

 Intensieve persoonsgerichte zorg wordt niet enkel ingezet om een nieuw begin of een herstel na ziekte te bevorderen, maar ook voor (schijnbaar) normale, grote of kleinere moeilijkheden in het dagelijks leven.

 Vraag naar de folder of informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Onze gemeenschap is aangesloten bij ikzoekchristelijkehulp.nl. Hier kunt ook recensies lezen van mensen die begeleiding mochten ontvangen.

Een van de gediplomeerde begeleiders in de gemeenschap, Marianne Martens, is aangesloten bij de Vereniging Christen Coaches – www.christencoaches.nl en bij de Association of Christian Counselors (ACC)

 4.      Toerusting

 Er worden regelmatig toerustings-dagen en seminars georganiseerd, in ons huis of op locatie. Onderwerpen die daar aan de orde komen zijn o.a.: hooggevoeligheid, hoe leef ik dat als christen; onderscheiding in het dagelijks leven, wat is goed en wat kan ik beter niet doen; innerlijke genezing – wat draag ik mee in mijn rugzak en wat is eigenlijk te zwaar en wil ik weggooien/verwerken; ontdek je talenten en leer ze inzetten; hoe leef ik in mijn huishouden – relatie, kinderopvoeding, omgaan met pubers, huishouding goed geregeld.

Voor meer informatie kunt u kijken op onze website www.bethabara.info en op onze Facebook pagina Bethabara

dakje met Geef-logo

De statistieken

Wat we tot nu toe samen hebben bereikt:

€ 245opgehaald
4donaties

Geregistreerd bij

ANBI
KvK:
RSIN:
8229.11.206
Geef:
4954

Delen

Download de Geef app

Appstore logoPlaystore logo