Wij, Jip, Boas, Jitse & Mehdi, organiseren dit jaar de jaarlijkse sponsorloop. Dit jaar hebben we het goede doel stichting Aloha uitgekozen, welke actief is in Cumbuco. Het dorp Cumbuco kent grote tegenstellingen. Aan de ene kant zijn er de rijke westerlingen en Brazilianen die genieten van het wonen en werken aan het geweldige strand. Aan de andere kant de sloppenwijkbewoners die in en rond het centrum van het dorp op of onder het bestaansminimum moeten leven. Het dorp heeft perfecte omstandigheden voor het kitesurfen, waardoor er een constant groeiende groep van toeristen naar het dorp trekt om daar te genieten van een kitevakantie. Het ontbreekt de sloppenwijkbewoners aan mogelijkheden om te delen in de opbrengsten die het toerisme het dorp oplevert. Opvallend in het dorp is dat de enkelingen die zich vanuit de armoede op weten te werken vaak redelijk goed Engels spreken. Vaak zijn deze Brazilianen werkzaam in de horeca, als kitesurfleraar of gids voor toeristen. Doel van dit project is een groep van 24 kinderen uit de armste wijk een jaar lang Engelse lessen te geven, zodat ze vervolgens werk kunnen vinden in de horeca of als kite- of sportleraar of gids.
Aloha draagt eraan bij dat zij op een eerlijke manier geld kunnen verdienen door Engels te leren en zo aan het werk te kunnen in het toerisme dat het dorpje overspoelt. Daarnaast zijn er (sportieve) activiteiten die gericht zijn op beweging, eigen verantwoordelijkheid en eigenwaarde.
Aloha biedt gedurende het project:
· 4 uur Engelse les per week
· 4 uur sportles per week
· Sportlessen gericht op kitesurfles geven
· Materialen voor les en sport
· Begeleiding en een snack
· Evenementen om de gemeenschap betrokken te houden
Op dit moment zet stichting Aloha zich in om het kopen van de surfschool mogelijk te maken.
Waarom een surfschool kopen als ze het al zo goed doen?
· Op dit moment mogen ze de ruimte twee dagen per week gebruiken zonder gas, water en licht; na aankoop kunnen ze er zeven dagen per week terecht met een werkende koelkast, licht en misschien later ook computers.
· De maandelijkse kosten gaan omlaag.
· Het pand was in het verleden al een buurthuis dus er is nauwelijks communicatie nodig om de jeugd uit de wijk weer naar het huis te laten komen.
· Het pand staat te koop; als een ander het koopt moeten ze eerst op zoek naar een nieuwe locatie voordat ze verder kunnen…
· Een duurzame oplossing voor een prachtig project dat voor en door de jongeren gedraaid wordt.
· De activiteiten kunnen worden uitgebreid.
Meer weten?
Kijk dan op de site van stiching aloha!