Het YCDO is een hulporganisatie die Marjolein in 2008 in Kibera heeft opgezet. Kibera is een krottenwijk in Nairobi, een van de grootste in Oost-Afrika.
Het YCDO wil de leefomstandigheden van de inwoners van Kibera verbeteren door middel van diverse projecten. De twee belangrijkste zijn; Life Skills Training, dit is informatie op scholen over HIV/AIDS en het wasbaar maandverband project. Daarnaast zijn er ook nog projecten met betrekking tot kwalitatief goed onderwijs, financiering van schoolgeld, verstrekken van schoolmateriaal (pennen, boeken e.d.) en informatie en hulp bij het opzetten van een eigen bedrijfje.
Life Skills Training
Kenia heeft een hoog HIV/AIDS percentage en elke dag komen er nieuwe slachtoffers bij. Voornamelijk jongeren lopen een verhoogd risico omdat zij seksueel actief zijn met wisselende partners. Op scholen wordt veel aandacht besteed aan HIV/AIDS, hoe HIV/AIDS zich verspreidt en hoe het voorkomen kan worden. Deze lessen zijn alleen gericht op informatieverstrekking . Het is echter gebleken dat informatie alléén niet voldoende is. Je kunt wel iemand vertellen dat je geen (onbeschermde) seks moet hebben, maar hoe ga je met je gevoelens om . Hoe voorkom je een verkrachting en wat moet je doen als je verkracht bent? YCDO legt hier in hun lessen de nadruk op.
Verder gaan deze lessen ook in op de andere veel voorkomende problemen die tieners hebben, zoals alcohol en drugmisbruik, culturele gewoontes zoals kinderhuwelijk en besnijdenis. Ook op redelijk normale dingen, als hoe ga je om met je veranderende lichaam, wordt door YCDO behandeld. Het YCDO bezoekt iedere week 4 scholen en praat met tieners van 12 - 16 jaar over deze problemen. Jongeren van ongeveer 20 jaar doen deze schoolbezoeken. Zij staan nog dichtbij de belevingswereld van de tieners, maar hebben al wel de benodigde levenservaring om hen met de juiste informatie te helpen. De sessies bestaan uit het bespreken van verschillende situaties die zich in het leven van deze tieners kunnen voordoen en wat je kunt doen als zij in zo'n situatie terecht komen.
Wasbaar maandverband
Mensen in Kibera leven onder de armoede grens. Omdat een pak wegwerpmaandverband ca. € 0,80 kost moeten families vaak kiezen tussen het kopen van voedsel of maandverband. Hierdoor kunnen veel tienermeisjes op de dagen dat zij ongesteld zijn niet naar school. YCDO wil deze meisjes helpen door het doneren van wasbaar maandverband. Hierdoor kunnen zij de hele maand door naar school en hoeven zij geen lessen te missen omdat zij ongesteld zijn. Het YCDO heeft 4 vrouwen in dienst die dit maandverband van gerecycled handdoeken en beddengoed maken. Om het doorlekken te voorkomen wordt er ook een plastic laagje ingenaaid.
1 pakje met 4 wasbare maandverbandjes kost €1,50 en gaat 6-9 maanden mee. Omdat dit voor de inwoners van Kibera veel geld is kunnen er ook losse maandverbandjes worden gekocht. Het YCDO geeft ook pakjes gratis weg aan tienermeiden in scholen om mensen bekend te maken met het wasbare maandverband.