Jong geleerd is oud gedaan. Dat is de mening van de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, die al sinds 1867 dierenleed bestrijdt via voorlichtingsprojecten en -campagnes. Het Sophia SnuffelCollege is erop gericht kinderen spelenderwijs te leren hoe ze het gedrag van honden moeten interpreteren. Op die manier wordt de basis gelegd voor een veilige en respectvolle omgang met dieren en kunnen hondenbeten voorkomen worden.
Dierentaal begrijpen
Het Sophia SnuffelCollege werd in 1992 onder de naam ‘Oscar en Rufus’ geïntroduceerd in Nederland, met als doel het aantal bijtincidenten bij kinderen te verminderen. In 1994 besloot de Sophia-Vereeniging het project financieel te steunen en sinds 1 januari 2001 is het officieel onderdeel van de vereniging, met als naam ‘Hond & Kind-project’ en later ‘Sophia SnuffelCollege’. Bij dit project gaan zo’n honderd vrijwilligers met speciaal geteste en gecertificeerde honden naar basisscholen, om kinderen uit de laagste groepen in drie lessen te leren hoe ze veilig met honden omgaan. Op die manier kan het aantal hondenbeten bij kinderen beperkt worden en draagt de Sophia-Vereeniging bij aan meer begrip en respect voor de dieren waar we mee leven. Want wie op jonge leeftijd de dierentaal leert begrijpen en weet dat dieren wezens zijn met gevoel en een eigen waarde, zal ook later beter met ze omgaan.
Hond voor de klas
In het eerste SnuffelCollege maken de kinderen kennis met een handpop en krijgen ze les in het benaderen van honden. Tijdens de tweede en derde les komt er een hond mee de klas in en wordt de theorie in praktijk gebracht. De kinderen leren wanneer ze een hond mogen benaderen, wat de reactie van de hond betekent en hoe ze op hondentaal moeten reageren. Zo mogen de kinderen de hond aan hun hand laten ruiken, mits het baasje toestemming geeft. Wanneer het dier zijn kop wegdraait of wegloopt, is het zaak hem met rust te laten. Als de hond goed reageert, dan mag hij zachtjes geaaid worden onder de kin of achter de oren, maar nooit op de kop! Na afloop ontvangen alle kinderen een SnuffelDiploma en een werkboekje met spelletjes, tips en informatie voor ouders. De ervaring heeft geleerd dat veel kinderen hun angsten overwinnen en zich na deze drie lessen bewust zijn van de gevaren en het plezier die een hond met zich mee kan brengen.
Veiligheid
Uiteraard staat de veiligheid van de kinderen voorop en is het van groot belang dat een hond vriendelijk en geduldig is in de omgang met de kleintjes. Voordat een hond geschikt wordt geacht om mee de klas in te gaan, moet hij dan ook een uitgebreide gedragstest afleggen, die speciaal voor het Sophia SnuffelCollege is ontworpen door hondengedragsdeskundigen Anne-Marieke Wortel en Flora van Dijk. De Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest bestaat uit unieke codes en voldoet specifiek aan de zeer strenge voorwaarden die de aanwezigheid van een hond in een klaslokaal vereisen.
De honden die meedoen aan het Sophia SnuffelCollege krijgen nogal wat te verduren als ze voor de klas staan. Tientallen enthousiaste kinderen schreeuwen om het hardst en maken plotselinge bewegingen, bange kinderen zetten het plotseling op een gillen en bovendien heeft het baasje nauwelijks aandacht voor de hond. Niet zomaar iedere hond is dan ook geschikt om dit avontuur aan te gaan. Het dier moet bijvoorbeeld niet te schrikachtig zijn en snel kunnen herstellen.
Hondengedragstest
Om te zien hoe de hond reageert op onverwachte enthousiaste reacties van kinderen, wordt er tijdens de hondengedragstest een klassituatie nagebootst met echte kinderen. Anne-Marieke Wortel ontwierp de test dusdanig dat onaanvaardbaar gedrag zichtbaar wordt vóórdat de kinderen bij de test betrokken worden, want hun veiligheid moet natuurlijk te allen tijde gewaarborgd zijn. Pas als de hond bij alle 23 testonderdelen vriendelijk, evenwichtig, gehoorzaam en stressbestendig blijkt, zal het dier slagen voor de test en mee de klas in mogen.
Inmiddels zijn door Anne-Marieke Wortel en Flora van Dijk nog vier hondengedragsdeskundigen opgeleid om de Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest af te nemen. Daardoor kunnen nu overal in het land honden getest worden, mits ze een gehoorzaamheidscursus gevolgd hebben bij een hondenschool en minimaal 18 maanden en maximaal 8 jaar oud zijn. Bovendien moeten alle deelnemende honden zijn ingeënt tegen hondenziekte en parvo en vallen onder de aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaar.
Vrijwilligerswerk
In de media wordt regelmatig aandacht besteed aan het Sophia SnuffelCollege. Dat levert positieve reacties op van enthousiaste ouders en vooral ook veel aanmeldingen van scholen. De Sophia-Vereeniging is dan ook continu op zoek naar nieuwe vrijwilligers die haar SnuffelCollegeteam komen versterken. Maar net als de honden, moeten ook vrijwilligers voldoen aan een aantal voorwaarden.
Ten eerste wordt van hen verwacht dat ze het leuk vinden om met kinderen te werken en met enige regelmaat beschikbaar zijn tijdens schooluren. Daarnaast heeft de vrijwilliger de nodige kennis over hondengedrag en hij of zij beschikt over eigen vervoer om de scholen te bezoeken. Nadat de hond geslaagd is voor de test, volgt de vrijwilliger een workshop Lesgeven en kan hij of zij stage lopen bij een ervaren vrijwilliger. Eenmaal aan de slag, dan is de vrijwilliger ervoor verantwoordelijk dat de doelstellingen van het Sophia SnuffelCollege behaald worden en het contact met de scholen goed verloopt. Bovendien neemt de vrijwilliger zelf initiatief om scholen te benaderen voor het project en is hij of zij het visitekaartje voor de Sophia-Vereeniging.
Ontvang je graag meer informatie over het Sophia SnuffelCollege of wil je ook aan de slag als vrijwilliger? Neem dan contact op met de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren via 020 – 623 61 67 of stuur een e-mail naar snuffelcollege@sophia-vereeniging.nl.