OK
×

FAQ - Actievoeren

Veelgestelde vragen

1. Hoe werkt actievoeren nu eigenlijk?
Zie het stappenplan op deze pagina. Je kunt dus een geefactie starten voor een goed doel of voor jezelf of een ander. De donatiegelden gaan:
  • Bij een geefactie voor een goed doel gaan de donatiegelden direct naar het goede doel en als actievoerder ontvang je deze donatiegelden dus niet zelf. Dit wordt ook netjes op de geefactie pagina getoond. Bij het aanmaken van de geefactie met de optie [ik kom in actie voor een goed doel] geldt dat de ontvangen donatiegelden dus naar het goede doel gaan wat je geselecteerd hebt tijdens het maken van een geefactie.
  • Bij een geefactie voor jezelf eerst naar jou als actievoerder en dan moet je zelf zorgen dat dit geld terecht komt bij het doel waarvoor je de geefactie gestart bent. Bij het aanmaken van de geefactie met de optie [ik kom in actie voor mezelf/ander] geldt dat je een IBAN nummer op moet geven waarop uitbetaald gaat worden.
2. Ik wil een actie starten. Hoe doe ik dit?
3. Hoe kunnen meerdere mensen aan mijn geefactie voor het goede doel meedoen?
Optie 1: Normaal gesproken voegt iemand zichzelf toe aan een actie. Dus wat is de normale weg:
  • Teamlid heeft een account op Geef.nl. Zoniet dan registreert een teamlid een account op Geef.nl;
  • Teamlid logt in of is ingelogd op Geef.nl
  • Gaat naar een specifieke actiepagina
  • En klikt op de button [DEELNEMEN AAN DEZE ACTIE]

Zo simpel is het. De medeactievoerder moet dus zelf actie ondernemen om deel te nemen of gekoppeld te worden aan een actie.

Optie 2: De actievoerder zelf kan uit de lijst van Geef.nl gebruikers een gebruiker zoeken en toevoegen aan zijn/haar actie maar je kunt natuurlijk alleen mensen = gebruikers vinden die ook daadwerkelijk actief zijn op Geef.nl en een eigen gebruikersaccount hebben. Je gaat naar je actiepagina en kiest (terwijl ingelogd) voor [ACTIE AANPASSEN]. Nu kies je voor [TEAMLEDEN] en je kunt je teamleden op naam zoeken en toevoegen. LET OP! Men moet een account op Geef.nl hebben onder hun eigen naam.

LET OP: op dit moment geldt dat als team actie voeren alleen bij geefacties voor een goed doel mogelijk zijn. 

4. Hoe zoek ik naar een actie?
Klik hier om binnen acties te zoeken.
5. Moet er BTW betaald worden over de donaties?
Nee. Donaties via Geef.nl zijn BTW vrijgesteld.
6. Moet ik belasting betalen over het bedrag dat ik als particulier ontvang met een particuliere actie?
Ja, dit kan het geval zijn. Wij raden altijd aan als je 100% zekerheid wil hebben een fiscalist te raadplegen.
Schenkbelasting
In principe mag een natuurlijk persoon (= particulier) onbeperkt geld innen uit crowdfunding. Een probleem dat echter kan ontstaan is dat de belastingdienst volgens de huidige regels een deel van de opbrengst zou willen. Dit zal ontstaan indien een donateur, niet zijnde een ouder van de ontvanger, via crowdfunding meer dan 2.147 Euro schenkt (een ouder mag 5.363 Euro schenken). In dat geval moet schenkingsrecht worden afgedragen over het meerdere. Zie hier de uitleg bij de belastingdienst. 

Heffingsvrij vermogen
Ook kan het zijn dat het totaal van de ontvangen bedragen zodanig veel bedraagt dat het eigen vermogen van de ontvanger moet worden belast in box 3 (vermogensbelasting). De grens hiervoor bedraagt 30.000 Euro per persoon per 2018. Indien je een fiscale partner hebt is deze grens echter het dubbele: 60.000 Euro. Zie de site van de belastingdienst m.b.t. heffingsvrij vermogen. Maar: als je voor of tijdens de crowdfunding al een spaarsaldo hebt moet je daar rekening mee houden m.b.t. het te ontvangen bedrag als je je vermogen belastingvrij wilt houden. Je kunt hier zien bij de belastingdienst hoeveel belasting over vermogen je moet betalen voor dat vermogen dat boven het heffingsvrij vermogen uitkomt. 
7. Wanneer worden de donaties gedaan aan de actie uitbetaald?
Zie veel gestelde vragen online donatiemodule. Samengevat geldt dat donaties aan een actie voor een goed doel (keuze: ik kom in actie voor een goed doel) en dus niet (keuze: ik kom in actie voor mezelf of een ander) altijd worden uitbetaald direct aan het desbetreffende goede doel en zullen dus nooit aan een particulier uitbetaald worden. Donaties gedaan aan een particuliere actie (keuze: ik kom in actie voor mezelf of een ander) worden uitbetaald aan de particuliere actievoerder.
8. Naar wie gaat het geld dat ik ophaal met mijn actie?
Zie veel gestelde vragen online donatiemodule. Als je kiest voor [Ik kom in actie voor een goed doel] dan gaan de donatiegelden via Stichting Derdengelden Geef uiteindelijk naar het goede doel waarvoor je in actie bent gekomen. Je ziet als actievoerder dus nooit zelf iets van de donatiegelden terug. Dit gaat helemaal geautomatiseerd. Heb je gekozen voor [Ik kom in actie voor mezelf of een ander] dan komen de donatiegelden via Stichting Derdengelden Geef uiteindelijk terecht op het IBAN rekeningnummer van de particuliere actievoerder.
9. Hoe pas ik mijn IBAN rekeningnummer aan?
Ga naar Jouw profiel terwijl je al ingelogd bent op Geef.nl met jouw account. Kies daarna voor de optie profiel aanpassen en je kunt je huidige IBAN rekeningnummer inzien en eventueel wijzigen.
10. Hoe pas ik mijn geefactie tekst, einddatum of streefbedrag aan?
Zorg dat je ingelogd bent op Geef.nl. Ga naar jouw geefactie pagina (dit kan via je profiel). Kies daarna voor de optie geefactie aanpassen en je kunt je huidige geefactie inzien en eventueel wijzigen. Die button ziet er zo uit op jouw geefactie pagina:

11. Moet de geefactie het streefbedrag gehaald hebben voordat er uitbetaald wordt?
Nee. Geef.nl is een donatieplatform waarbij geldt dat iedere donatie onomkeerbaar is en dus ook daadwerkelijk uitgekeerd wordt ook als het streefbedrag (nog) niet gehaald is.
12. Ik wil de geefactie stoppen. Hoe doe ik dit?
Een geefactie stopt nooit en blijft altijd online staan. 99,9% van alle actievoerders wil online laten zien waarvoor ze geld ingezameld hebben. Als je echt wil dat je geefactie NIET meer op Geef.nl staat dan moet je als actievoerder inloggen op je profiel en je geefactie verwijderen van het platform. Als je niet meer wil dat er na x datum gedoneerd kan worden aan je geefactie dan kun je via info@geef.nl aanvragen de DONEER button weg te laten halen op je geefactie.
13. Mijn foto wordt niet geaccepteerd en daarmee krijg ik de geefactie niet online, wat nu?
Een foto bij een geefactie is verplicht. Houd rekening met het volgende als je de geefactie niet online krijgt doordat je foto niet geaccepteerd wordt:
  • Zorg dat de foto niet te groot is en dus kleiner dan 15 Megabyte
  • Als uploaden niet lukt verander dan zelf de resolutie naar: 760x400 pixels
  • Upload de foto met de juiste bestandsextensie. Dus als je een .png als .jpg upload gaat dit niet werken
14. Kan ik de donateurgegevens inzien/downloaden?
Het antwoord is ja en nee.
Ja, je kunt de donateurgegevens downloaden indien je een geefactie voor jezelf begonnen bent.
Nee, je kunt geen donateurgegevens downloaden als jouw geefactie voor een goed doel is uitgevoerd.

Is jouw geefactie voor jezelf gestart dan kun je naar jouw geefactie URL gaan en door kiezen (als je ingelogd bent met het juiste gebruikersaccount) voor Exporteren donaties. Je krijgt nu een Excelsheet als download aangeboden. Welke gegevens per donateur je krijgt is door de donateur zelf bepaald. Afhankelijk of de donateur wel/niet anoniem gedoneerd is en wel/niet akkoord is met gegevensdeling geldt welke donateurgegevens je wel/niet in de download terugziet.
15. Hoe kan ik een QR-code van mijn geefactie URL (ver)krijgen?
Een QR-code is eigenlijk niets anders dan een link die je met je smartphone kunt scannen. Je kunt jouw geefactie via twee QR-codes onder de aandacht brengen:
  • De QR-code van de geefactie zelf: Ga naar jouw geefactie pagina op Geef.nl en kopieer en plak deze URL, is de link van jouw geefactie, in een online QR-code generator zoals deze: www.qrcode-monkey.com en je krijgt de QR-code terug die je kunt benutten in je communicatie. LET OP! Test altijd eerst zelf de QR-code uit of deze werkt en precies doet wat je wil.
  • De QR-code om direct te doneren aan je geefacctie:Ga naar jouw geefactie pagina op Geef.nl en op deze URL van jouw geefactie vindt je jouw [Doneer NU] button om aan jouw geefactie te doneren. Kopieer en plak de link op deze button in een online QR-code generator zoals deze: www.qrcode-monkey.com en je krijgt de QR-code terug die je kunt benutten in je communicatie en waarmee men direct kan doneren aan de geefactie. LET OP! Test altijd eerst zelf de QR-code uit of deze werkt en precies doet wat je wil.

Meer vragen?

Zie de helpdesk pagina's.