Het Nationaal Donor Monument toont de dankbaarheid die getransplanteerden voelen voor de donor, de nabestaanden van de donor en anderen die daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Een dank die moeilijk op een andere tastbare wijze vorm gegeven kan worden omdat het directe contact tussen een getransplanteerde en de (nabestaanden van) de donor niet mogelijk is.
Met het monument wordt niet alleen uitdrukking gegeven aan deze dank maar ook aan de hoop voor degenen die nu of in de toekomst een donororgaan nodig hebben. Het monument zal daarnaast mensen aan het denken kunnen zetten over het donorschap.
Het Nationaal Donor Monument kan een plaats zijn van bezinning, een baken van hoop, een plek voor dankbaarheid en voor troost voor zowel getransplanteerden als voor nabestaanden van de donoren. Voor getransplanteerden om bijvoorbeeld bloemen te leggen op hun transplantatiedag. Een dag die velen vieren als tweede 'verjaardag' en/of als 'gedenkdag'. Voor nabestaanden omdat hun geliefde een 'held' is geworden door donor te zijn en zij bij het Monument zullen zien dat hun geliefde ook als zodanig wordt geëerd.
Daarnaast kan het Monument gekoppeld worden aan een jaarlijkse activiteit zoals de Transplant-Erendag, een voorlichtingscampagne of een festival aan (een activiteit in) de Nationale Donorweek.